NOVOSTI

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST EUROPSKE KOMISIJE, U VEZI OBRAĆANJA G. ANTONIJA TAJANIJA ČLANOVIMA OAFCN-A NA 12. SEMINARU U RIMU.

13.5.2013

EUROPSKA KOMISIJA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Bruxelles, 23. travanj 2013.

Predobro da bi bilo istinito: prava cijena lažnih proizvoda

Potpredsjednik Europske komisije, zadužen za industriju i poduzetništvo, gosp. Antonio Tajani zahvaljuje carini i policiji zemalja članica na potpori koju su pružile kako bi maksimalno pojačale širenje informacija o informativnoj kampanji Europske komisije usmjerene protiv lažne i krivotvorene robe.

Nacionalna tijela koja provode zakon imaju ključnu ulogu u sprječavanju ulaska krivotvorene robe u Europsku uniju, uz potporu i suradnju EU tijela poput OLAF-a i EUROPOL-a.

Europska komisija (koja uključuje i Europski Opservatorij za krivotvorenja i piratstvo) i zemlje članice EU, zajedno s proizvođačima i trgovačkim i potrošačkim udruženjima rade na boljem provođenju pravila koja štite građane i gospodarstvo od robe i proizvoda koji ne zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Od 23. do 24. travnja europski povjerenik za industriju i poduzetništvo nalazi se u Rimu jer predstavlja kampanju novinarima i komunikacijskim časnicima carine i policije iz 27 zemalja članica tijekom 12. seminara OLAF-ove Mreže dojavljivača koji se bore protiv prijevara (OAFCN) koji su zajedno organizirali OLAF  i Guardia di Finanza.

Ovu kampanju usmjerenu na borbu protiv krivotvorenja promovira Europska komisija, posebice potpredsjednik Tajani i povjerenik Barnier, u suradnji i uz potporu nacionalnih vlasti.

U svojem uvodnom obraćanju članovima OAFCN-a potpredsjednik Tajani je izjavio: "Želio bih vam zahvaliti na velikom trudu vaših organizacija-posebice carine, policije i sudskih vlasti u svim zemljama članicama Europske unije-svaki dan posvetite borbi protiv ovog štetnog oblika prijevare: krivotvorenja industrijskih proizvoda. Također bih vam se htio unaprijed zahvaliti za potporu koju ćete pružiti-u duhu uzajamne pomoći koja je tako svojstvena vašoj mreži-da biste maksimizirali širenje naše informativne kampanje putem vaših web stranica i komunikacijskih alata, uključujući i društvene mreže, informativne kampanje koja je usmjerena na zaštitu ne samo naših gospodarstava, poduzetništva i industrija nego također-i iznad svega-zdravlja i sigurnosti svih naših građana. Uvjeravam vas da se uvijek možete pouzdati u moju pomoć i svesrdnu potporu vaših napora u borbi protiv krivotvorenja industrijskih proizvoda." 

Pozadina:

Za više informacija o kampanji Europske komisije protiv krivotvorenja:
http://ec.europa.eu/enterprise/stopfakes/en
 Dopis za tisak objavljen 19. travnja:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-346_en.htm

Na Twitteru:
@AntonioTajaniEU<https://twitter.com/AntonioTajaniEU>
@EU_Enterprise<https://twitter.com/EU_enterprise>
@MBarnierEU<https://twitter.com/MBarnierEU>
@EU_Markt<https://twitter.com/EU_Markt>

EUROPSKA KOMISIJA

PORUKA POTPREDSJEDNIKA GOSP. ANTONIA TAJANIJA ČLANOVIMA OAFCN-A NA 12. SEMINARU U RIMU

“Dobro jutro svima,

sve vas pozdravljam, a posebno članove OLAF-ove Mreže dojavljivača koji se bore protiv prijevara, a koji su se okupili u Rimu na ovom seminaru usmjerenom na  upotrebu društvenih mreža i drugih modernih načina komunikacije s javnosti u borbi protiv prijevare.

Čestitam vam na temi koju su izabrali OLAF i Guardia di Finanza, za koju mogu reći da je organizacija kojom se Italija može ponositi zbog njezinih istražiteljskih i organizacijskih vještina. Kao potpredsjednik Europske komisije, ja ju također smatram velikom prednošću cijele Europske unije.

Kao europski povjerenik za industriju i poduzetništvo odlučio sam, zajedno sa svojim kolegom gosp. Michelom Barnierom, povjerenikom za unutarnje tržište, pokrenuti informativnu kampanju usmjerenu na europske građane da bi ih se upozorilo na rizike koji proizlaze iz kupovanja lažne ili krivotvorene robe.

Kampanju će vam predstaviti pukovnik Alessandro Butticè koji je mnogima ovdje poznato lice s obzirom da je on osnovao ovu mrežu prije više od deset godina i otada djeluje kao njezina pokretačka snaga, a danas radi zajedno sa mnom u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju.

Htio bih vam zahvaliti na velikom trudu vaših organizacija-posebice carine, policije i sudskih vlasti u svim zemljama članicama Europske unije-svaki dan posvetite borbi protiv ovog štetnog oblika prijevare: krivotvorenje industrijskih proizvoda.

Također bih vam se htio unaprijed zahvaliti za potporu koju ćete pružiti-u duhu uzajamne pomoći koja je tako svojstvena vašoj mreži-da biste maksimizirali širenje naše informativne kampanje putem vaših web stranica i komunikacijskih alata, uključujući i društvene mreže, informativne kampanje koja je usmjerena na zaštitu ne samo naših gospodarstava, poduzetništva i industrija nego također-i iznad svega-zdravlja i sigurnosti svih naših građana.

Uvjeravam vas da se uvijek možete pouzdati u moju pomoć i svesrdnu potporu vaših napora u borbi protiv krivotvorenja industrijskih proizvoda.

Zahvaljujem na vašoj pažnji, želim vam produktivan seminar i svima ugodan dan”.

Rim, 24.4.2013.

Carinska prisega Carinska prisega

Prisežem na sveta Božja evanđelja da ću pošteno, bez prijevare i revno uzimati zakletvu od svih trgovaca koji budu izlazili iz Dubrovnika morem te otplovljavali u Romanju i da ću od njih naplaćivati pola posto od svega imutka koji budu odvozili sa sobom.
Isto tako, od svih zapovjednika broda ili brodova koji budu plovili iz Dubrovnika u Romanju uzimat ću prisegu da govore istinu o trgovcima i svem imetku koji budu prevozili svojim brodom. Istu takvu prisegu i istu takvu daću uzimat ću od svih zapovjednika broda ili brodova te od svih ljudi koji budu htjeli iz Dubrovnika krenuti morem u sva druga mjesta što su od davnine običavala plaćati carinu; i neću pomagati prijatelju niti škoditi neprijatelju na himben način.
A od svega novca što za tog službovanja dospije u moje ruke neću ništa upotrijebit u svoju korist niti ću od njega nekome posuđivat nego ću ga dati gospodinu knezu ili onomu komu on to odredi s većim dijelom Vijeća. I položit ću pošteno račun u svemu i po svemu našem gospodinu knezu ili onomu komu on odredi, dva ili više puta godišnje, po volji istoga gospodina kneza. I sav onaj novac koji dobijem na račun poslova s Romanjom zapisivat ću zasebno na jedno mjesto, a onaj drugi zasebno na drugo mjesto. Sve ću to opsluživati od sada do Miholja u rujnu, i od tada sve dok se ne navrši godina dana, vjerno i bez himbe. I bit ću vijeran gospodinu mletačkom duždu dok budem živ, i neka našem gospodinu knezu budem obvezan čuvati vjernost na način kako to traži kapitular na koji je njemu prisegla Općina dubrovačka; i poštivat ću ugovor s Mlecima i nastojat ću da ga se svi pridržavaju.